Većina roditelja koji se brinu o razvoju svog deteta nisu sigurni na koju dodatnu aktivnost da upišu svoje dete. Da li je to sport, ples, jezik, gitara ili nešto peto – često je nedoumica. Svi mi želimo najbolje za naše dete, tako da smo prizvali nauku u želji da razotkrijemo zašto je muzika toliko dobra za razvoj dece.

1. Pomaže u kognitivnim sposobnostima

Naučna istraživanja su dokazala da muzika pozitivno utiče na zdravlje i razvoj deteta. Sviranjem instrumenta poboljšavaju se kognitivne sposobnosti, memorija i kreativnost. Složenost ove aktivnosti pobuđuje rad obe hemisfere mozga. Ovakva moždana stimulacija značajno pomaže detetu i u učenju matematike, jezika, društvenih nauka itd. Muzika pomaže u čitanju, logičkom razmišljanju i emocionalnom razvoju deteta. I samo ovaj benefit je dovoljan da razmislite o upisu deteta u muzičku školu.

2. Pomaže u razvoju socijalnih sposobnosti

Deci često predstavlja problem uklapanje u društvo i širenje svog socijalnog kruga. Najbolji način da bude ohrabreno je da se u početku muzički uključe u grupu dece . Na ovaj način oni razvijaju neverbalnu, emotivnu komunikaciju i oslobađaju se straha od javnog nastupa poštujući sopstven i tuđ napredak i dostignuća.

3. Razvija samopouzdanje

Dosta dece ima problema sa samopouzdanjem, tako da učenje sviranja nekog instrumenta doprinosi tome da dete prepozna i razvija svoj talenat i da vežbom stekne važnu veštinu.
Radeći na njoj deca postaju svesna vrednosti sopstvenog zalaganja i uživaju u postignutom rezultatu. Što su bolja i bolja u muzici, to više imaju i sigurnost u sebe i svoje sposobnosti.

4. Pospešuje kreativnost

Svi se slažemo da su muzičari jedni od najkreativnijih ljudi na planeti. Muzika stimuliše kreativni duh i pomaže pri rešavanju svih životnih problema na kreativan način. Deca koja se bave muzikom tokom odrastanja i kasnije, tokom celog života imaće tu značajnu prednost u odnosu na vršnjake koji se ne bave muzikom.

5. Uči ih strpljenju

Ako ste nekada posmatrali bend, onda ćete uvideti kako svaki član sastava ima svoj muzički „zadatak“ i precizno vreme kada treba da se priključi. Članovi benda koordiniraju svoje učešće zarad postizanja skladnog muzičkog izraza.
Bez pravovremenog učinka, dobri individualni instrumentalisti ne mogu proizvesti lepu i kvalitetnu muziku. Za sve postoje pravila i vreme! Ovo je značajna vrlina koju deca mogu da steknu u „instant vremenu“, u kome uglavnom trebaju „sve i odmah“ što bismo rekli „na klik“.

6. Odličan je način izražavanja

Neka deca imaju problem sa govorom ili komunikacijom – muzikom ona opisuju svoju emotivnost i temperament. Muzika često postaje „instrument“ u svakom smislu te reči. Kroz različite ritmove, tempa i harmonije deca definišu „svoje boje“ i „svoj zvuk“. Prevazilaženje straha od javnog nastupa sa bendom i straha od publike pred kojom nastupa na nežan i predivan način oslobađa.

7. Uči ih disciplini

Naučiti da dobro pevaš ili sviraš zahteva strpljenje ali i disciplinu, redovno vežbanje i rad sa profesorom. Uz redovno vežbanje stvaraju se i dobre navike koje će im olakšati da sutradan ostvare svoje snove i ciljeve.

8. Uči se i više jezika

Često deca u savremenim muzičkim školama kao što je Master Blaster – imaju priliku da pevaju i sviraju moderne pop i rok pesme na različitim jezicima. Bilo da su to engleske, italijanske ili druge svetske popularne numere – deca uče jezik, pravilno akcentovanje i izraz. Pored toga za polaganje međunarodno priznatih UK Rockschool ispita deca uče iz knjiga na engleskom jeziku a ispite polažu pred komisijom iz Velike Britanije. Sva ova znanja doprinose uspešnoj budućnosti kojoj god karijeri se posvetili, bilo gde u svetu.

Za kraj, muzika stimuliše i sve ostale dobre navike kod dece tako da ova jedna navika pomaže u svemu ostalom što deca rade, bilo da je to sport, ples ili učenje jezika. Sa muzikom je sve lakše i bolje i zato naš savet je da već danas upišete dete u muzičku školu.