Naša deca su reflekcija vremena i truda koji uložimo u njih – rekao je popularni pisac Majkl Bajsden.

Naučno je dokazano da deca najbolje uče kroz igru i pesmu. Čak je i Platon govorio – učio bih decu muzici, fizici i filozofiji ali najviše muzici jer su muzika i sve umetnosti ključ veštine učenja.

Studije iz 2011. na univerzitetu u Groningenu (Holandija) su pokazale da muzika utiče na percepciju sveta i da osobe koje se bave muzikom bolje razumeju svoje okruženje.

Roditelji to razumeju i često pitaju – Koji je pravi instrument za moje dete? Da li će se njemu svideti gitara ili bubnjevi? Da li je pevanje za njega? U ovom tekstu čemo pokušati da vam damo neke odgovore.

1. KLAVIR / KLAVIJATURE

Prema istaživanjima CSMS (Creative Soul Music School) eksperata klavir je dobar instrument za početnike jer stvara odličnu muzičku osnovu. Generalno, pijanisti su tihi, inteligentni, radoznali i analitični. Takođe moramo da kažemo da je fizička predispozicija važna – tako je klavir primereniji krupnijoj deci, onoj koja imaju razvijeniju šaku i duže prste. Za razliku od violine za koju je potrebno bar tri meseca da bi dete počelo da svira, klavir se u početku brže uči. Može nešto da se svira već posle samo tri do četiri nedelje. To je značajna prednost klavira.

2. BUBNJEVI

Ako je dete nemirno ili ga ne drži mesto jer prosto voli stalno da bude u pokretu – bubnjevi i perkusije su verovatno idealni instrumenti za njega. Ritmički instrumenti kanališu veliku energiju u detetu pa dete može svom nemiru da da ritam, da se uči istrajnosti. Sviranje bubnjeva poboljšava koordinaciju i motoriku (ruke – noga – oko) čime se aktivira rad obe hemisfere mozga. Ne preporučuju se deci koja imaju problem sa vratom ili kičmom zbog zahtevnog sedećeg položaja.

3. GITARA / BAS GITARA

Ako je vaše dete druželjubivo, voli često da bude u grupi dece, gitara je pravi izbor. Akustična gitara nije teška, može lako da se nosi i svira u društvu. Preporučuje se deci od sedme godine života kada su šake dovoljno velike za pravilno zahvatanje vrata gitare. Tada deca mogu da se koncentrišu na savladavanje osnovnih zadataka. Iako nije laka za savladavanje gitara je najpopularniji instrument među decom. Postoji veliki broj muzičkih žanrova koji se na njoj mogu izvoditi. Dete se može odlučiti i za električnu gitaru ili bas gitaru koji zajedno sa bubnjevima čini najbiniji deo ritam sekcije svakog benda. Za razliku od gitarista, bas gitaristi i u životu manje improvizuju.

4. PEVANJE

Za ekstrovertnu decu koja vole da budu u centru pažnje i koja vole da pevuše pesmice od najranijeg doba škola pevanja je idealna opcija. Glas se “postavlja” uz klavirsku pratnju, dete uči da pravilno diše i razvija pevačke tehnike . Kroz taj proces razvija i sluh i ritam, stiče važno predznanje i za savladavanje nekog drugog instrumenta. Nauka je pokazala da deca koja pevaju imaju veće samopouzdanje, lakše čitaju, ističu se u organizaciji među vršnjacima. Ukoliko je vaše dete muzikalno, a želite da bude nezavisno i snažno u svojim nastupima upišite ga u školu pevanja.

ZAKLJUČAK

Muzičko obrazovanje je važno i mnogostruko korisno za razvoj i odrastanje. U svakom detetu “čuči” potreba za muzičkim izrazom kroz koji će osvestiti svoje emocije, izgraditi samopouzdanje i steći važnu veštinu. Da bi dete spoznalo kojim instrumentom će se najprirodnije poslužiti treba mu omogućiti da se sa njima i upozna. Ono što uvek možete da uradite je da zakažete besplatan čas u savremenoj muzičkoj školi Master Blaster u Beogradu. Oni će rado sa vama podeliti višegodišnje iskustvo u muzičkom obrazovanju dece i posavetovati vas.